Na domačiji smo tri generacije. Moj ded, Anton Kunej še vedno aktivno spremlja dogajanje na kmetiji. Trta je bila vse življenje njegova velika ljubezen. Trto je še bolj intenzivno preučeval moj oče, Lojze. Kot pionir je v Bizeljsko-sremiški okoliš vpeljal veliko novih sort in na ta način obogatil sortni izbor. V Brestanici je zgradil vinsko klet s kapaciteto večje proizvodnje. Moje ime je Aleš in sem predstavnik tretje generacije. Po vrnitvi iz študija vinarstva v Franciji sem prevzel kmetijo. Skupaj z ženo Emanuelo, Portugalko, se lotevava novih izzivov. Prvi izziv je vinogradništvo, drugi pa čokolada. preberi vse
Zgodovina
V Hiši trte, vina in čokolade izhajamo iz družinske tradicije vinogradništva in vinarstva, ki sega v konec 19. stoletja. Od takrat se je znanje o vinu nepretrgano prenašalo iz očeta na sina skozi pet generacij.
Hiša trte
Trenutno obdelujemo dobrih 5 hektarjev vinogradov, dodatne 3 hektarje pa imamo v obnovi. Grozdje predelamo v vino v moderni vinski kleti v Brestanici. Naš sortni izbor je nadvse bogat. Ob belih sort pridelujemo sauvignon, chardonnay, laški rizling, rumeni muškat, od rdečih pa modro frankinjo, modri pinot, zweigelt in žametno črnino. Iz teh sort pridelujemo tako sortna vina kot zvrsti kakovostnega in vrhunskega razreda.
Hiša čokolade
V letu 2013 se proizvodnji trt in vina pridružuje še izdelava čokoladnih izdelkov. Čokoladne dobrote smo začeli izdelovati po navdihu dediščine rajhenburških trapistov.
Trapisti so bili strog kontemplativen red. Pridelovali so vino in izdelovali čokolado, čokoladne bonbone in likerje, ki so jih prodajali po vsej Evropi. Njihove izdelke je kupoval tudi dunajski cesarski dvor. Cesar Franc Jožef je trapistom podelil priznanje za njihove izdelke IMPERIAL, ki je postal blagovna znamka, lev pa zaščitni znak njihovih proizvodov.
Prevzeli smo odgovornost oživitve znanje trapistov in čokolade Imperial. Proizvodnja čokoladnih izdelkov poteka v neposredni bližini prenovljenega gradu Rajhenburg.
Čokoladno vino - poroka vina in čokolade
Oživili smo idejo, da vino in čokolado združimo v eno. Za osnovo smo vzeli kakovostno temno rdeče vino iz unikatnega sortnega izbora in odlično temno čokolado. Nastala je harmonična kombinacija bogatega in polnega okusa na videz nezdružljivih sestavin. Tako vinarstvo kot izdelava čokolade sta del trapistovske dediščine, ki je pomembno zaznamovala kraj Brestanico, nekoč Rajhenburg.
skrij opis