Vaša košarica je prazna.

Al' se reče oljčno olje ali olivno olje?

Izraza oljka in oljčno olje sta izvirno slovenska, medtem ko gre pri izrazih oliva in olivno olje za prevzeta izraza iz romanskega prostora, ki sta se v splošni rabi precej razširila.

 

 

 

V slovenski Istri so namreč drevesu in njegovim plodovom vedno rekli oljka, oziroma vulka ali ueljka, odvisno od narečja, olju pa domače olje ali ulje od ulke. Beseda oliva se je uveljavila šele kasneje, z vplivi iz Italije.

oljčno olje s kruhom

Glede na tradicionalno poimenovanje oljka in za olje olje od oljke oziroma domače olje so se strokovnjaki s področja agronomije (npr. Inštitut za oljkarstvo, Biotehniška fakulteta) poenotili v rabi terminov in dosledno uporabljajo izraz oljka in oljčno olje. Jezikovno razsodišče pa je odločilo, da se lahko uporabljata oba izraza oliva ali oljka, olje pa olivno ali oljčno . Slovar slovenskega knjižnega jezika torej priznava tako olivi kot oljki enako veljavo, olje pa je lahko oljčno ali olivno. Solato si torej lahko tudi knjižno zabelite kakor želite.

oljčno olje

“ Spomnil bi na pridelek, ki je ponos naših krajev, na oljčno olje, ki mu citirani pravopis dovoljuje, kot enakovreden, tudi tujerodni izraz olivno olje. Veliko olja smo morali mleti v torkljah in se truditi, da smo vendarle Slovence navadili na narečni (slovenski) izraz oljčno olje!'' Akademski slikar Zvest Apollonio

 

Dodaj odgovor

Kaj drugi pravijo o nas
 • Na stičišču Alp, Mediterana, Panonske nižine in Balkana 

  odlične slovenske hiše ustvarjajo izvirna živila, jedi in pijače. 

  Različnost naravnih okusov sooblikuje gastronomsko 

  razpoznavnost Slovenije, prispeva k prizadevanjem 

  za zdravo prehranjevanje in vzdržni razvoj. 

  Izdelki s tržno znamko »Domače, domače« so 

  opredmetenje slogana »okusiti Slovenijo«! 

   

  Prof. dr. Janez Bogataj

 • Janez Bratovž

  ''V svoji kuhinji uporabljam sestavine slovenskega porekla vedno, ko je to mogoče, saj menim, da je njihova kakovost resnično vrhunska. Na spletni strani Domače, domače lahko najdete nekatere izmed unikatnih slovenskih gurmanskih izdelkov, ki so avtohtoni, ne boste jih našli nikjer drugje na svetu in jih tudi sam uporabljam v svojih receptih.''

  Janez Bratovž, restavracija JB

  Po oceni ''San Pelegrino'' je restavracija JB ena izmed 50 najboljših restavracij na svetu.

  Daily Meal je uvrstil restavracijo JB na 10. mesto na seznamu najboljših restavracij v Evropi.