Vaša košarica je prazna.

Ali veste, na kaj morate biti pozorni pri nakupu oljčnega olja?

V nadaljevanju boste izvedeli, kako lahko kot potrošniki vemo, kakšno oljčno olje kupujemo in zakaj bi nam moralo biti to pomembno.

 

 

 

Na steklenici na primer piše: ''OLJČNO OLJE''. Kaj pravzaprav to pomeni? Ta oznaka je nekoliko zavajajoča, ker ne vemo, na kakšen način je to olje pridobljeno. Dejansko je to mešanica rafiniranega in deviškega oljčnega olja v neopredeljenem deležu in z nedefinirano kakovostjo deviškega oljčnega olja. Takšno olje dejansko sodi v klasifikacijo '' Oljčno olje, sestavljeno iz rafiniranih oljčnih olj in deviških oljčnih olj''.

oljcno olje 3

Glede na tehnologijo predelave in kakovost obstajajo 4 kategorije oljčnega olja. Navajamo jih po kakovosti:

Ekstra deviško oljčno olje. To je oljčno olje višje kategorije, pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki.

Deviško oljčno olje je pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj mehanskimi postopki.

Oljčno olje, sestavljeno iz rafiniranih oljčnih olj in deviških oljčnih olj vsebuje zgolj rafinirana oljčna olja in olja, pridobljena neposredno iz oljk

Olje iz oljčnih tropin vsebuje zgolj olja, pridobljena s predelavo olja iz oljčnih tropin, in olja, pridobljena neposredno iz oljk.

POZOR! Treba pa je tudi omeniti, da 3 obstajajo še 3 kategorije, katerih prodaja ni dovoljena. To so : LAMPANTE oljčno olje, RAFINIRANO oljčno olje in OLJE IZ OLJČNIH TROPIN.

oljcno olje 5

V shrambi Domače, domače boste našli le oljčno olje najvišje kategorije, slovensko Ekstra deviško oljčno olje različnih sort. Na voljo so tudi z okusi pomaranče in limone za vaša kulinarična ustvarjanja.

Dodaj odgovor

Kaj drugi pravijo o nas
 • Na stičišču Alp, Mediterana, Panonske nižine in Balkana 

  odlične slovenske hiše ustvarjajo izvirna živila, jedi in pijače. 

  Različnost naravnih okusov sooblikuje gastronomsko 

  razpoznavnost Slovenije, prispeva k prizadevanjem 

  za zdravo prehranjevanje in vzdržni razvoj. 

  Izdelki s tržno znamko »Domače, domače« so 

  opredmetenje slogana »okusiti Slovenijo«! 

   

  Prof. dr. Janez Bogataj

 • Janez Bratovž

  ''V svoji kuhinji uporabljam sestavine slovenskega porekla vedno, ko je to mogoče, saj menim, da je njihova kakovost resnično vrhunska. Na spletni strani Domače, domače lahko najdete nekatere izmed unikatnih slovenskih gurmanskih izdelkov, ki so avtohtoni, ne boste jih našli nikjer drugje na svetu in jih tudi sam uporabljam v svojih receptih.''

  Janez Bratovž, restavracija JB

  Po oceni ''San Pelegrino'' je restavracija JB ena izmed 50 najboljših restavracij na svetu.

  Daily Meal je uvrstil restavracijo JB na 10. mesto na seznamu najboljših restavracij v Evropi.