Vaša košarica je prazna.

Bonton izročanja in prejemanja daril

'' Darilo je treba znati podariti.''

Podariti darilo je umetnost. Predaja darila je namreč skoraj enako pomembna kot darilo samo. Če je le mogoče, ga izročite osebno. Čustvena nota vsekakor oplemeniti obdarovanje, če obdarovancu poveste, zakaj ste se odločili prav za to izbiro, koliko premisleka ste vložili v darilo in kaj mu (ji) z njim sporočate.

''Bodite skrivnostni pošiljatelj nepričakovanega darila.''

Včasih pa se celo globlji pomen skriva v darilu, ki ''prispe'' do obdarovanca samo, na primer s pošto ali če ga pustimo na posebnem mestu. Takšno darilo mora biti nujno opremljeno z vizitko. V tem primeru prednjači element presenečenja in skrivnosti.

mailboxes-1

''Darilo vedno odpremo, takoj, ko je izročeno in se zanj zahvalimo, tudi, če nam ni najbolj všeč.''

Tudi tisti, ki darilo prejema naj se vede obzirno in spoštljivo do osebe, ki mu je darilo izročila. Darilo vedno odpremo pred njim, si ga ogledamo, ga komentiramo in, tudi če nam ni všeč, pohvalimo. Nenazadnje moramo upoštevati verjetnost, da ga je izbral (izbrala) v prepričanju ali pa vsaj upanju, da nam bo všeč.

Tudi tisto darilo, ki nas preseneti v poštnem paketu ali na nepričakovanem mestu, zasluži zahvalo. Prav je, da odgovorimo v nekaj dneh oziroma najkasneje v enem tednu po prejemu. Tudi če nam izdelek ni posebej pri srcu. Darilo nam je bilo gotovo izročeno z najboljšimi nameni, četudi izbira ni bila najboljša.

odvijanje darila

''Pozanimajte se o osebi, kateri predajate darilo.''

Še z najboljšimi nameni pa lahko z darilom obdarjenega spravite v zadrego, zato se prej pozanimajte o njegovem ali njenem estetskem čutu, mejah sprejemljivosti, kulturnih in verskih prepričanjih itd. Tako boste sebi in drugim prihranili veliko zadrego.

Pa še nasvet za konec: Nikoli, ampak res nikoli, darila ne pospremite z besedami: ''Oh saj ne bi bilo treba.''

darilna škatla

Dodaj odgovor

Kaj drugi pravijo o nas
 • Na stičišču Alp, Mediterana, Panonske nižine in Balkana 

  odlične slovenske hiše ustvarjajo izvirna živila, jedi in pijače. 

  Različnost naravnih okusov sooblikuje gastronomsko 

  razpoznavnost Slovenije, prispeva k prizadevanjem 

  za zdravo prehranjevanje in vzdržni razvoj. 

  Izdelki s tržno znamko »Domače, domače« so 

  opredmetenje slogana »okusiti Slovenijo«! 

   

  Prof. dr. Janez Bogataj

 • Janez Bratovž

  ''V svoji kuhinji uporabljam sestavine slovenskega porekla vedno, ko je to mogoče, saj menim, da je njihova kakovost resnično vrhunska. Na spletni strani Domače, domače lahko najdete nekatere izmed unikatnih slovenskih gurmanskih izdelkov, ki so avtohtoni, ne boste jih našli nikjer drugje na svetu in jih tudi sam uporabljam v svojih receptih.''

  Janez Bratovž, restavracija JB

  Po oceni ''San Pelegrino'' je restavracija JB ena izmed 50 najboljših restavracij na svetu.

  Daily Meal je uvrstil restavracijo JB na 10. mesto na seznamu najboljših restavracij v Evropi.