Vaša košarica je prazna.

Bučno olje: razlika med toplo in hladno stiskanim bučnim oljem

 

 

 

 

 

 

Kakšna je razlika med toplo stiskanim in hladno stiskanim bučnim oljem?

Bučno olje je štajerska in prekmurska kulinarična posebnost. O kulinaričnih odlikah bučnega olja bomo pisali kdaj drugič, tokrat se bomo osredotočili le na izjemne koristi, ki ga ima na naše zdravje.

Toplo stiskano ali hladno stiskano…

Nekdaj smo poznali zgolj toplo stiskano bučno olje, od leta 1994 pa se prideluje tudi hladno stiskano bučno olje.

otrok in buce

Pri tradicionalnem toplem stiskanju se semena termično in mehansko obdelajo. Bučna semena se najprej zmeljejo, nato se mešajo in pražijo, na koncu pa stisnejo. Končni produkt je gosto in temno olje z značilnim orešakstim okusom močne arome in intenzivnega okusa. Pri toplem stiskanju potrebujemo v povprečju 3 kg bučnih semen za 1L bučnega olja.

Pri hladnem stiskanju pa se bučna semena ne obdelujejo, temveč se vsipajo v posebno stiskalnico. Tu ni mletja, ni mešanja, ni segrevanja ali praženja, temveč se s posebno stiskalnico iz celega semena samo iztisne olje. Temperatura stiskanja ne presega 40°C. V bučnem olju se tako ohranijo vse snovi, ki so v bučnih semenih, olje pa je zaradi postopka bolj svetle barve ter tudi nekoliko manj intenzivnega okusa. Je zelo nežnega vonja in okusa– kot da bi jedli surova bučna semena. Pri postopku hladnega stiskanja je tudi izkoristek bistveno manjši, saj potrebujemo za 1l olja, vsaj 6 kg bučnih semen.

izdelovanje

Ni samo odličnega okusa, ampak je tudi zelo zdravo.

Bučno olje vsebuje veliko mineralov (magnezij, silicij, kalcij, selen in cink), vitaminov (A, B1, B2, C, D in E), beljakovin in kar 80 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin, ki jih človeško telo nujno potrebuje za normalno delovanje. Vsebuje maščobne omega-3 kisline, ki lajšajo vnetja (tudi sklepov) ter preprečujejo nastanek rakavih tvorb. Bučno olje deluje proti povečanju prostate in krepi delovanje mehurja. Po najnovejših raziskavah učinkovine v bučnih semenih pomagajo pri zniževanju visokega krvnega tlaka in slabega holesterola.

bučna semena

Dodaj odgovor

Kaj drugi pravijo o nas
 • Na stičišču Alp, Mediterana, Panonske nižine in Balkana 

  odlične slovenske hiše ustvarjajo izvirna živila, jedi in pijače. 

  Različnost naravnih okusov sooblikuje gastronomsko 

  razpoznavnost Slovenije, prispeva k prizadevanjem 

  za zdravo prehranjevanje in vzdržni razvoj. 

  Izdelki s tržno znamko »Domače, domače« so 

  opredmetenje slogana »okusiti Slovenijo«! 

   

  Prof. dr. Janez Bogataj

 • Janez Bratovž

  ''V svoji kuhinji uporabljam sestavine slovenskega porekla vedno, ko je to mogoče, saj menim, da je njihova kakovost resnično vrhunska. Na spletni strani Domače, domače lahko najdete nekatere izmed unikatnih slovenskih gurmanskih izdelkov, ki so avtohtoni, ne boste jih našli nikjer drugje na svetu in jih tudi sam uporabljam v svojih receptih.''

  Janez Bratovž, restavracija JB

  Po oceni ''San Pelegrino'' je restavracija JB ena izmed 50 najboljših restavracij na svetu.

  Daily Meal je uvrstil restavracijo JB na 10. mesto na seznamu najboljših restavracij v Evropi.