Vaša košarica je prazna.

Ekstra deviško oljčno olje - tekoče zlato slovenske Istre

 

 

 

 

 

 

Oljčno olje slovenske Istre je prepoznavno po značilni aromi in je visoko cenjeno zaradi ugodne sestave maščobnih kislin in vsebnosti zdravju koristnih snovi.

oljka

Slovenska Istra je eno najsevernejših krajev, kjer še uspeva oljka. Zaradi klimatskih posebnosti, sestave tal in sortne izbire je slovenska Istra izjemno oljkarsko proizvodno območje, kar so pokazale tudi mnoge raziskave. Rezultati desetletnega spremljanja kakovosti oljčnega olja Slovenske Istre kažejo, da lahko oljčno olje na tem območju dosega vrhunsko kakovost. Kakovostni parametri, ki so opredeljeni za to geografsko poreklo so strožji, kot jih zahteva Uredba komisije za ekstra deviška oljčna olja. Pridelava, predelava in kakovost tukajšnjega oljčnega olja pa je pod stalnim nadzorom kontrolnih organizacij.

olive

Oznaka Ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre z zaščitenim geografskih poreklom zagotavlja, da je to oljčno olje pridelano iz lokalnih sort oljk ter predelano in stekleničeno na območju slovenske Istre. Vsebovati mora najmanj 30 % olja istrske belice, ki zaradi visoke vsebnosti naravnih antioksidantov omogoča daljšo svežino in kakovost.

oljcno olje pridelava

Zaradi gojenja oljk na terasah je strojno obiranje ovirano, ročno obiranje oljk pa posledično prispeva k boljši kakovosti oljčnega olja, saj olive na ta način ostanejo nepoškodovane. Čas skladiščenja obranih plodov po predpisih ne sme biti daljši kot 48 ur, tako je zagotovljeno stiskanje zgolj svežih oljk. Poleg tega daje izjemno kvaliteto olju tudi tehnologija predelave, hladno stiskanje oljk, kjer temperatura ne sme preseči 27 stopinj Celzija.

olive

 

 

Dodaj odgovor

Kaj drugi pravijo o nas
 • Na stičišču Alp, Mediterana, Panonske nižine in Balkana 

  odlične slovenske hiše ustvarjajo izvirna živila, jedi in pijače. 

  Različnost naravnih okusov sooblikuje gastronomsko 

  razpoznavnost Slovenije, prispeva k prizadevanjem 

  za zdravo prehranjevanje in vzdržni razvoj. 

  Izdelki s tržno znamko »Domače, domače« so 

  opredmetenje slogana »okusiti Slovenijo«! 

   

  Prof. dr. Janez Bogataj

 • Janez Bratovž

  ''V svoji kuhinji uporabljam sestavine slovenskega porekla vedno, ko je to mogoče, saj menim, da je njihova kakovost resnično vrhunska. Na spletni strani Domače, domače lahko najdete nekatere izmed unikatnih slovenskih gurmanskih izdelkov, ki so avtohtoni, ne boste jih našli nikjer drugje na svetu in jih tudi sam uporabljam v svojih receptih.''

  Janez Bratovž, restavracija JB

  Po oceni ''San Pelegrino'' je restavracija JB ena izmed 50 najboljših restavracij na svetu.

  Daily Meal je uvrstil restavracijo JB na 10. mesto na seznamu najboljših restavracij v Evropi.