
Oljčno olje slovenske Istre je prepoznavno po značilni aromi in je visoko cenjeno zaradi ugodne sestave maščobnih kislin in vsebnosti zdravju koristnih snovi.
Slovenska Istra je eno najsevernejših krajev, kjer še uspeva oljka. Zaradi klimatskih posebnosti, sestave tal in sortne izbire je slovenska Istra izjemno oljkarsko proizvodno območje, kar so pokazale tudi mnoge raziskave. Rezultati desetletnega spremljanja kakovosti oljčnega olja Slovenske Istre kažejo, da lahko oljčno olje na tem območju dosega vrhunsko kakovost. Kakovostni parametri, ki so opredeljeni za to geografsko poreklo so strožji, kot jih zahteva Uredba komisije za ekstra deviška oljčna olja. Pridelava, predelava in kakovost tukajšnjega oljčnega olja pa je pod stalnim nadzorom kontrolnih organizacij.
Oznaka Ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre z zaščitenim geografskih poreklom zagotavlja, da je to oljčno olje pridelano iz lokalnih sort oljk ter predelano in stekleničeno na območju slovenske Istre. Vsebovati mora najmanj 30 % olja istrske belice, ki zaradi visoke vsebnosti naravnih antioksidantov omogoča daljšo svežino in kakovost.
Zaradi gojenja oljk na terasah je strojno obiranje ovirano, ročno obiranje oljk pa posledično prispeva k boljši kakovosti oljčnega olja, saj olive na ta način ostanejo nepoškodovane. Čas skladiščenja obranih plodov po predpisih ne sme biti daljši kot 48 ur, tako je zagotovljeno stiskanje zgolj svežih oljk. Poleg tega daje izjemno kvaliteto olju tudi tehnologija predelave, hladno stiskanje oljk, kjer temperatura ne sme preseči 27 stopinj Celzija.