Vaša košarica je prazna.

Kaj podariti prijateljem iz tujine?

Pomlad, predvsem pa poletje sta čas, ko obiskujemo ali pa doma gostimo prijatelje iz tujine. Vsakokrat, ko nekoga obiščemo, je že navada, da pridemo s pozornostjo ali darilcem. To je lastno prav vsem kulturam tega sveta. Če obiščemo tujca, je naša prva misel, da bi mu na nek način predstavili nekaj ''iz naših krajev'', da bo bolj razumel kontekst, iz katerega izhajamo, hkrati pa ga (jo) razveselili z nečim, zanj(o) morda eksotičnim.

In potem nas razmišljanje zanese na vsa področja slovenske dediščine. Ena prvih izbir za večino od nas je prav gurmanska dediščina. Ponosni bi morali biti na unikate slovenske gurmanske zakladnice. To lahko občutimo sami na potovanjih v tujini, ko ugotovimo, da naša dežela skriva nekatere kulinarične unikate in posebnosti.

turistika

''Tujci so običajno navdušeni nad slovenskimi gurmanskimi dobrotami.''

Ko je situacija obrnjena in so naši prijatelji iz tujine pri nas na obisku, se za nekaj časa ''preoblečemo'' v turističnega vodnika in jim, kolikor nam pač čas dopušča, razkažemo zanimivosti naše dežele. Tu se seveda ne moremo izogniti bogati kulinarični izkušnji. Velikokrat se mi je že zgodilo, da so tujci zelo presenečeni, hkrati pa navdušeni nad gurmanskimi dobrotami, ki jih pri nas okusijo. Zelo pogost komentar je, da pravzaprav niso vedeli, da je Slovenija tako bogata kulinarična destinacija.

vino slovenske Istre

''Domače dobrote so odlična ideja za darilo za naše prijatelje iz tujine.''

Marsikaj sem jim že podarila ob odhodu, ampak daleč najbolj navdušeni so bili prav nad domačimi dobrotami. Zdelo se jim je odlična ideja, da bodo lahko svojcem in prijateljem v večeru, ko bodo kazali slike s potovanja po Sloveniji, ponudili še kulinarično izkušnjo.

Gurmanska darila za razliko od nekaterih drugih predmetov najverjetneje ne bodo končala na omari kot nabiralci prahu in časa, temveč bodo lep spomin, doživetje in užitek, morda ne zgolj obdarovancem ampak tudi njihovim prijateljem.

''Gurmanska darila so lep spomin, doživetje in užitek.''

Klikni TUKAJ in izbiraj med širokim izborom daril za tvoje prijatelje iz tujine.

darilo za prijatelje iz tujine

Dodaj odgovor

Kaj drugi pravijo o nas
 • Na stičišču Alp, Mediterana, Panonske nižine in Balkana 

  odlične slovenske hiše ustvarjajo izvirna živila, jedi in pijače. 

  Različnost naravnih okusov sooblikuje gastronomsko 

  razpoznavnost Slovenije, prispeva k prizadevanjem 

  za zdravo prehranjevanje in vzdržni razvoj. 

  Izdelki s tržno znamko »Domače, domače« so 

  opredmetenje slogana »okusiti Slovenijo«! 

   

  Prof. dr. Janez Bogataj

 • Janez Bratovž

  ''V svoji kuhinji uporabljam sestavine slovenskega porekla vedno, ko je to mogoče, saj menim, da je njihova kakovost resnično vrhunska. Na spletni strani Domače, domače lahko najdete nekatere izmed unikatnih slovenskih gurmanskih izdelkov, ki so avtohtoni, ne boste jih našli nikjer drugje na svetu in jih tudi sam uporabljam v svojih receptih.''

  Janez Bratovž, restavracija JB

  Po oceni ''San Pelegrino'' je restavracija JB ena izmed 50 najboljših restavracij na svetu.

  Daily Meal je uvrstil restavracijo JB na 10. mesto na seznamu najboljših restavracij v Evropi.