Vaša košarica je prazna.

Kaj zagotavlja eko certifikat Slovenije?

Velikokrat slišimo različne dvome in pomisleke glede verodostojnosti oziroma kredibilnosti ekoloških izdelkov. Zato smo pripravili nekaj odgovorov na najpogostejša vprašanja, da boste naslednjič, ko boste videli zelen pravokotnik z zvezdicami v obliki lista lahko zaupali ekološkemu poreklu izdelka.

 

 

Kakšne so osnove za pridobitev ekološkega certifikata?

Prehod v ekološko kmetovanje je postopen, saj je potrebno celotno kmetijsko gospodarstvo in zemljo pripraviti na ekološko pridelavo ter jo očistiti vseh škodljivih snovi. Za pridobitev certifikata sheme kakovosti ekološka pridelava potrebuje kmetija 2 oziroma 3 leta. V tem vmesnem času je v obdobju preusmeritve iz konvencionalnega v ekološko kmetijstvo.

Kaj je eko certifikat?

Je uradni dokument, ki ga izda certifikacijski organ, s katerim potrjuje skladnost pridelave, predelave, pakiranja, skladiščenja in transporta ekoloških pridelkov, živil in krmil z veljavnimi predpisi za ekološko kmetijstvo.

ekološko

Katere podatke vsebuje eko certifikat?

Certifikat vsebuje naslednje podatke:
-    naziv kontrolne organizacije,
-    ime ali naziv pridelovalca,
-    kontrolno številko kmetije/obrata,
-    datum izvedene kontrole,
-    predpise, po katerih je bila kmetija/obrat certificiran(a),
-    status posameznih pridelkov in živil (iz preusmeritve, ekološki),
-    čas veljavnosti certifikata,
-    pogoje za ohranitev veljavnosti ceritifkata,
-    številko in datum izdaje certifikata.

Kdo izvaja kontrolo nad pridelavo in predelavo ekoloških izdelkov?

Organizacije za kontrolo nad pridelavo in predelavo ekoloških kmetijskih pridelkov oziroma živil in certificiranje teh proizvodov so:

- Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu (skrajšano ime:  KON-CERT - šifra: SI-EKO-001)

- Inštitut za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru za tehnično preizkušanje in analiziranje (skrajšano ime: IKC - Inštitut za kontrolo in certifikacijo UM - šifra: SI-EKO-002)

- Bureau Veritas d. o. o.   Šifra: SI-EKO-003

Nadzor nad delovanjem organizacij za kontrolo in certificiranje izvaja Inšpektorat za kmetijstvo in okolje.

Dodaj odgovor

Kaj drugi pravijo o nas
  • Na stičišču Alp, Mediterana, Panonske nižine in Balkana 

    odlične slovenske hiše ustvarjajo izvirna živila, jedi in pijače. 

    Različnost naravnih okusov sooblikuje gastronomsko 

    razpoznavnost Slovenije, prispeva k prizadevanjem 

    za zdravo prehranjevanje in vzdržni razvoj. 

    Izdelki s tržno znamko »Domače, domače« so 

    opredmetenje slogana »okusiti Slovenijo«! 

     

    Prof. dr. Janez Bogataj

  • Janez Bratovž

    ''V svoji kuhinji uporabljam sestavine slovenskega porekla vedno, ko je to mogoče, saj menim, da je njihova kakovost resnično vrhunska. Na spletni strani Domače, domače lahko najdete nekatere izmed unikatnih slovenskih gurmanskih izdelkov, ki so avtohtoni, ne boste jih našli nikjer drugje na svetu in jih tudi sam uporabljam v svojih receptih.''

    Janez Bratovž, restavracija JB

    Po oceni ''San Pelegrino'' je restavracija JB ena izmed 50 najboljših restavracij na svetu.

    Daily Meal je uvrstil restavracijo JB na 10. mesto na seznamu najboljših restavracij v Evropi.