
Če se sprašujete, zakaj je je to aromatično, rahlo pikantno tekoče zlato tako zdravilno in blagodejno, ne spreglejte sledečih vrstic.
Oljčno olje je lahko prebavljivo, pospešuje izločanje želodčnih sokov in omogoča boljšo absorpcijo vitaminov, zlasti vitamina E. Poleg tega ima številne blagodejne koristi na naše zdravje:
- omejuje razvoj ateroskleroze,
- uspešno se uporablja tudi pri dietah diabetikov. Varovalni učinki so posledica visokih vsebnosti antioksidantov, ki jih vsebujejo oljčna olja in v uravnoteženi maščobno kislinski sestavi.
- ohranja elastičnost kože,
- deluje tudi razkužilno, pospeši celjenje ran in opeklin,
- številne študije dokazujejo, da to olje odlično varuje pred artritisom,
- pomaga preprečevati koronarne bolezni,
- deluje zaviralno na bolezni srca in ožilja, debelost in rak. Znano je, da so bolezni srca in ožilja, debelost in rak na grških otokih veliko redkejše kot drugod po Evropi, kar povezujejo predvsem s porabo oljčnega olja.
Če želite, da olje ohrani zdravju koristne učinkovine in aromatičnost, ga v čim večji meri uživajte surovo. Hrano kuhajte, pecite ali dušite na kar najmanjši količini olja, večino olja pa dodajte jedi, ko je termično že pripravljena. Seveda pa največ omenjenih koristi za zdravje prinaša ekstra deviško oljčno olje.