Vaša košarica je prazna.

Kulinarika in Zlati Ghee

Ghee se velikokrat smatra kot eksotična sestavina iz vzhoda, dejansko pa se je pri nas uporabljal že v davnih časih pod imenom "maslo". "Puter" je bil pravzaprav surovo maslo. Zaradi njegove vsestranske uporabe lahko ghee ali kuhano maslo označimo kot najbolj univerzalno olje na zemlji. Izmed vseh maščob je ghee najboljši prenašalec okusov, tako že majhna količina izboljša jed, poglobi in razširi okus in ustvari prefinjeno aromo in polnost.

Zlati Ghee lahko kot maslo ali kot olje uživamo v zelo različnih oblikah:

 • Na kruhu namazan Zlati Ghee, samostojno ali z marmelado, z različnimi namazi ali z medom je odličen zajtrk ali prigrizek.
 • Z njim izboljšamo okus že pripravljenim jedem, prilogam, juham in omakam.
 • Zlati Ghee je odličen v prilogah kot so mlinci, riž, pire krompir, testenine, itn.,
 • Pri kuhanju ga lahko uporabite večkrat (vmes precedite).
 • Zlatim Gheejem pripravljamo odlične sladice, kruh in ostalo testo. V testo ga damo 30% manj kot bi dali surovega masla. Vpliva na namreč krhkost, v preveliki meri bi lahko testo postalo preveč drobljivo.
 • Pomešan s toplim mlekom in začimbami Zlati Ghee naredi odličen napitek za umiritev in izboljšanje prebave.
 • Zlati Ghee je idealna maščoba za cvrtje, saj je njegova točka dimljenja (kjer se molekule začno razgrajevati) visoka, tudi do 250 °C, kar je precej nad značilno temperaturo pečenja, ki je približno 180 - 200 ° C in tako nad stopnjo dimljenja večine rastlinskih olj.
 • Uporaba Zlatega Ghee-ja se priporoča tudi v kombinaciji z začimbami. Na njem prepražimo začimbe in nato dodamo druga živila ali pa jed skuhamo in na koncu primešamo na Zlatem Gheeju prepražena zelišča. Tako pripravljene zelenjavne jedi in jedi iz riža, stročnic, žitaric so dragulji zdrave prehrane.
 • Pri pripravi rib, mesnih zrezkov je Zlati Ghee zagotovo najboljša izbira. Vsak pravi kuhar ve, da je original dunajski zrezek cvrt na ghee-ju, drugače pač to ni pravi Viner šnicl :)

zlati ghee

Dodaj odgovor

Kaj drugi pravijo o nas
 • Na stičišču Alp, Mediterana, Panonske nižine in Balkana 

  odlične slovenske hiše ustvarjajo izvirna živila, jedi in pijače. 

  Različnost naravnih okusov sooblikuje gastronomsko 

  razpoznavnost Slovenije, prispeva k prizadevanjem 

  za zdravo prehranjevanje in vzdržni razvoj. 

  Izdelki s tržno znamko »Domače, domače« so 

  opredmetenje slogana »okusiti Slovenijo«! 

   

  Prof. dr. Janez Bogataj

 • Janez Bratovž

  ''V svoji kuhinji uporabljam sestavine slovenskega porekla vedno, ko je to mogoče, saj menim, da je njihova kakovost resnično vrhunska. Na spletni strani Domače, domače lahko najdete nekatere izmed unikatnih slovenskih gurmanskih izdelkov, ki so avtohtoni, ne boste jih našli nikjer drugje na svetu in jih tudi sam uporabljam v svojih receptih.''

  Janez Bratovž, restavracija JB

  Po oceni ''San Pelegrino'' je restavracija JB ena izmed 50 najboljših restavracij na svetu.

  Daily Meal je uvrstil restavracijo JB na 10. mesto na seznamu najboljših restavracij v Evropi.