Vaša košarica je prazna.

Raznolikost velikonočnih pirhov po Sloveniji

Jajce je starodavni simbol, ki se je pojavljal v skoraj vseh svetovnih religijah. V krščanski ikonografiji, kakor tudi v starejših religijah, jajce simbolizira Kristusovo vstajenje. To lahko navežemo na analogijo piščančka, ki razbije jajčno lupino in vstopi v življenje. Sprva so bili pirhi rdeči. Beseda piros v madžarščini pomeni rdečo barvo, grki tako poimenujejo ogenj, v češčini pa pyrěti pomeni pordeti.

 

V Sloveniji se lahko pohvalimo z bogato dediščino barvanja jajc v najrazličnejših tehnikah in barvah. Rdečo barvo so včasih dobili s prevretkom pražiljke, rumeno barvo so dobili z žafranom in češminovimi koreninami, črno z jelševim in hrastovim lubjem, rjavo pa z listi čebule. Pobarvano in okrašeno jajce so na koncu namazali še z mastjo za lesk. Do danes se je morda najbolj ohranil način barvanja velikonočnih jajc v čebulni vodi, za vzorce pa poskrbijo prilepljeni listi različnih pomladanskih rastlin.

velika noc

V Prekmurju pirhom pravijo remenice ali remenke. Poimenovanje izhaja iz besede rúmen, kar v prekmurskem narečju pomeni rdeč. Prevladujejo vzorci v obliki cvetov, spiral, kmečkih opravil, štorkelj, gradov, cerkva itd.

remenke_8

Belokranjske pisanke ali pisanice spadajo med najbolj zanimiva velikonočna jajca v vsej Evropi. To so pirhi z belimi in rdečimi vzorci, ki so običajno navezani na vrvice. Zanje so, tako kot za remenice, značilni geometrični in stilizirani liki.

belokranjske pisanke

Na Primorskem in Gorenjskem je za pirhe značilna naturalistična poslikava, ki posnema rastline in cvetove. Postopek izdelave brkinskega pirha je podoben prekmurskim in belokranjskim, razlikuje pa se po motivih. Tu prevladujejo nageljni, srčki, golob z vejico v kljunu, pa tudi sakralni motivi, kot so velikonočno jagnje, goreče srce in napisi npr. IHS.

primorski pirhi4a

Vrhniški pirhi, ime je patentirano, so beli, v njih je zvrtanih od 700 do 1700 luknjic. Najpogostejši vzorci so čipkasti, kar predstavlja slovensko etnološko zapuščino ali pa cvetlični.

vrhniski pirhi

Dodaj odgovor

Kaj drugi pravijo o nas
 • Na stičišču Alp, Mediterana, Panonske nižine in Balkana 

  odlične slovenske hiše ustvarjajo izvirna živila, jedi in pijače. 

  Različnost naravnih okusov sooblikuje gastronomsko 

  razpoznavnost Slovenije, prispeva k prizadevanjem 

  za zdravo prehranjevanje in vzdržni razvoj. 

  Izdelki s tržno znamko »Domače, domače« so 

  opredmetenje slogana »okusiti Slovenijo«! 

   

  Prof. dr. Janez Bogataj

 • Janez Bratovž

  ''V svoji kuhinji uporabljam sestavine slovenskega porekla vedno, ko je to mogoče, saj menim, da je njihova kakovost resnično vrhunska. Na spletni strani Domače, domače lahko najdete nekatere izmed unikatnih slovenskih gurmanskih izdelkov, ki so avtohtoni, ne boste jih našli nikjer drugje na svetu in jih tudi sam uporabljam v svojih receptih.''

  Janez Bratovž, restavracija JB

  Po oceni ''San Pelegrino'' je restavracija JB ena izmed 50 najboljših restavracij na svetu.

  Daily Meal je uvrstil restavracijo JB na 10. mesto na seznamu najboljših restavracij v Evropi.