Vaša košarica je prazna.

O proizvajalcih

Širom cele Slovenije smo navezali dobre odnose s kmetijami in proizvajalci, ki imajo manjši, butični obseg proizvodnje. Vedno znova nas navdihuje njihova strast, s katero govorijo o svojih izdelkih in to upravičeno, saj so res izvrstni, v njihovo izdelavo pa je vloženo veliko truda, ljubezni in predanosti. Odlična kvaliteta je posledica visokih standardov, ki so jim proizvajalci popolnoma predani. Tradicija, ročna izdelava, povsem naravna pridelava in osebna nota pa so skupni imenovalci in pečat na vseh izdelkih, ki vam jih ponujamo. Uživajte v okusih Slovenije!

…in njihovih zgodbah

V nadaljevanju vam predstavljamo naše dobavitelje in njihove družine, njihovo strast in  predanost, s katero od svojega nastanka do danes izdelujejo domače izdelke.

 

BARBIO'S

BARBIO'S

Kdo smo?

Ime mi je Barbara in sem ustanoviteljica podjetja Barbio's. Izhajam iz kmečkega okolja in zdrava, doma pridelana hrana mi je bila vedno na voljo. Že od malih nog sem se rada vrtela po kuhinji. Vedno bolj se zavedam problemov s pesticidi in z onesnaženostjo okolja. Še posebej od rojstva mojih dveh otrok se zavedam, da naša hrana že od rojstva določa, kakšne bolezni in alergije nas bodo pestile in kako odporni bomo.

Naši začetki

Spomnila sem se moje stare mame in njenega velikega vrta, kjer sem ji kot majhna punčka velikokrat pomagala. Skupaj sva predelali in shranili živila za ozimnico: marmelade, zamrznjeno sadje in vloženo zelenjavo, s soljo konzervirana živila… In nastala je ideja za moj prvi izdelek – Biogetto. Recepturo sem pripravila sama in jo vrsto let izdelovala za lastno uporabo. Nato smo ponudbo razširili in zdaj pripravljamo izdelke tudi za vas, da boste lahko uživali v okusni in zdravi hrani. …

Ustvarjalnosti nikoli ne zmanjka

Ideje o novih izdelkih se kar vrstijo: izdelujemo še zeliščne likerje, aromatične soli z različnimi okusi, aromatična olja in še se bo kaj našlo. Želimo vam olajšati pripravo hrane in omogočiti, da izboljšate okus svojim jedem.

Kvaliteta je na prvem mestu

Vsi izdelki so narejeni iz kakovostnih sestavin iz Slovenije in imajo ekološki certifikat. So zdravi in varni. Dajemo jih na mikrobiološka testiranja, da se prepričamo o njihovi kakovosti, še preden vam jih ponudimo.

Od kod prihajajo sestavine za izdelke?

Osnovne sestavine prihajajo z ekoloških kmetij, ki so predstavljene v nadaljevanju:

Ekološka kmetija Šlibar

V Sloveniji pastinaka ni lahko dobiti. Na ekološki kmetiji Šlibar v Tržiču pa ga imajo! Največ se ukvarjajo s sadjarstvom, poljedelstvom in s pridelavo zelenjave. Imajo tudi nekaj goveda, prašičev in kokoši.

Ekološka kmetija Podkubovšek

Kmetija Podkubovšek leži nad Frankolovim v Zgornjih Slemenah. Poleg sadja in zelenjave je na kmetiji tudi nekaj živali, vse pa pridelujejo ekološko.

Zeliščna bio kmetija Grilc

Na pobočju Krvavca raste veliko različnih zelišč. Med njimi so tudi žajbelj, pehtran in meta, ki jih namakamo v žganju in tako dobimo odlične zeliščne likerje. Prijajo ob vsakem času, še posebej pa pogrejejo v mrzlih zimskih dneh. Tu dobimo tudi zelišča za naše zeliščne soli.

Piranske soline

V Piranskih solinah so nam za naše izdelke priporočili tradicionalno pridelano morsko sol, ki je nejodirana in nerafinirana in ter da jedem odličen okus.

BOTANIK

BOTANIK

Kdo smo?

Moje ime je Iztok Luskovič. Otroška leta sem preživljal na travnikih, gričih in gozdovih v okolici Ormoža. Na raziskovalnih pohodih me je večkrat spremljal stric, ki je prava zakladnica znanja o zdravilnih rastlinah. Tako sem se naučil zelo veliko o vsem, kar raste, diši in cveti.

Sem Mladen Grabovac. Rodil sem se v osrčju čudovite zelene Prlekije, ko še ni bilo računalnikov in pametnih telefonov. Kot otrok sem vsak prosti trenutek preživel v naravi. V istem duhu z ženo vzgajava tudi svojih pet otrok. Pogovori z Iztokom o zdravilnih rastlinah, znanju najinih prednikov in pomembni vlogi narave za človekovo dobrobit so kmalu prerasli v načrtovanje skupne poslovne poti.

Kako pridelujemo zelišča?

Vsa naša zelišča so ekološke pridelave, zemljo ročno obdelujemo, pa tudi vsa ostala dela na zeliščnem vrtu opravimo "na roke". Zelišča nato oberemo in jih zapakiramo. Ročno, seveda. Le tako zelišča in izdelki lahko ohranijo več zdravilnih snovi in učinkovin, ko pridejo do vas.

Zavezani smo najvišji kakovosti

Naši izdelki so učinkoviti, 100 % naravni in le najvišje kakovosti. Vsa naša zelišča so brez dodanih umetnih arom, barvil ali konzervansov. Ključna sestavina blagovne znamke BOTANIK je odlično sodelovanje človeka z naravo. Dolgoletno prenašanje znanj med generacijami nadgrajujemo z novimi dognanji o zeliščih.

Za zdravje

S pomočjo ekoloških zelišč lahko dosežemo ravnovesje, ki je bilo z boleznijo morda porušeno in spodbudimo telo k jačanju lastne imunskega sistema  in zdravilne moči.

Naše vrednote

Naša prednost in ključ uspeha sta tudi trdo in pošteno delo, skrb za okolje in strokovnost. Pri delu se trudimo gojiti pozitivno kulturo dela v skupini. ''V znanju naših prednikov o zdravilnih rastlinah in njihovi uporabi se skriva neprecenljiv zaklad. V kombinaciji z novejšimi dognanji v znanosti je to znanje pravi biser, ki ga moramo čuvati tudi za prihodnje generacije. Če zelišč ne poznate ali jih nimate časa nabirati, sušiti in pripraviti, bomo za vas to z veseljem naredili mi.

KAVA ESCOBAR

KAVA ESCOBAR

Sva Omar in Katja - Ustanovitelja ESCOBAR pražarnice vrhunskih kav. Najina skupna pot se je začela na drugi strani oceana. Ni bila ljubezen na prvi pogled, ampak sedaj, ko lahko z nekoliko distance pogledava nazaj, lahko rečeva, da je bilo veliko več kot to. Imava srečo, da se nama nekatere stvari enostavno zgodijo. Spontano, vendar z razlogom. Tudi pri kavi je bilo tako.

Zgodovina
Glavni razlog so bile najverjetneje Omarjeve izostrene brbončice, ki se niso spoprijateljile s komercialnimi kavami s slovenskih trgovskih polic. Omar namreč prihaja iz Hondurasa, kjer namesto jablan in hrušk, na vrtu rastejo kavovci. Skupaj z babico sta velikokrat skupaj obirala kavo za domačo uporabo, jo pražila in iz sveže pražene kave pripravila izvrstno skodelico kave, v kateri so se poigravali okusi brusnic, karamele in mandeljnov. 

Naši začetki

Ko se je Omar priselil v Slovenijo, je začel iskati zeleno kavo. Našel je dobavitelja, s katerim še danes zelo dobro sodelujemo, saj so naju prepričali. Delajo neposredno s kmeti, kar pomeni, da do naju pridejo kave neposredno iz manjših farm. Marsikatero izmed njih sva tudi že obiskala. Pri navezovanju stikov in nabavi surovin prideta prav latino kri in značaj, pa tudi znanje, ki se je nakopičilo z leti. Ta del je povsem Omarjeva domena. Kdo pa bi se lahko bolje spoznal na to področje pridelave, nabave in okušanja kave?

… in nadaljnja pot

Praženje je na začetku, ko še nisva imela profesionalne opreme, potekalo ročno na štedilniku na drva. Dan za dnem in mesec za mesecem je Omar s svojimi kavami prepričal vedno več znancev, prijateljev, sosedov… Dovolj, da je padla odločitev, da je svoj hobi spremenil v službo. Sledila je nabava profesionalne opreme in tako se je začela pot, po kateri hodiva. Skupaj. Upam, da se nama pridružite.

ZLATI GHEE

GHEE ZGODBA

Dušan se je prvič srečal z gijem pri prijatelju Goranu  iz Novega mesta. Ko ga je poskusil, pravi, da je začutil nekaj posebnega, radovednost ga je  gnala za računalnik v prebiranje angleških in slovenskih forumov , receptov, ajurvede ...  Zgodila se je zamisel; ko je bil božični čas, sta z Goranom skuhala malo večjo količino gija, ga natočila v kozarce  in podarila ljudem, ki so na skupinsko vadbo prihajali k Dušanu.  Navdušenje je bilo zanimivo, zaradi nekaj zagretih je bilo zadevo treba ustvarjanje znova ponoviti. Prišla je gospa, ki je povedala, da je vonj, okus in barva masla taka, kot ga je delala njena mama pred 50 leti.  »Rekla je, fantje, če boste še kuhali, bom za sosedo in zame kupila cel liter in kolikor boste rekli, toliko bom plačala. Od tega je minilo dobrih pet let ,« se spominja začetkov Dušan.  In tako se je krog privržencev čedalje bolj širil.

 ''Z Goranom sva dobra po srcu in dobro se z dobrim vrača'', verjame Dušan. Nobene reklame ni bilo potrebne, le razdajala sva se z podarjanjem kozarčkov, vloženimi urami ter energijo in vse je šlo od ust do ust. Da sta lahko prodajala gi uradno na tržnicah in na trgovinskah policah, sta potrebovala mlečni obrat. Več kot dve leti sta imela v najemu  mali mlečni obrat. Marca letos je ta dobil svoje domovanje kar na Dušanovi – Badovinčevi kmetiji, na Jugorju pod Gorjancih v Beli Krajini. Dušan,  ki je odraščal na domačiji v  tesnem stiku z naravo, z živalmi in trdim delom,  pozna vsa kmečka  opravila v vinogradu, v sadovnjaku , v gozdu,  v hlevu in izpostavi, da zadovoljujejo skoraj enake kriterije kot večje slovenske mlekarne, razlika je samo v kvadraturi. Njihova glavna vizija je, da bi posel še naprej rasel in postal tako velik, da bi lahko  naredili, ter vzdrževali azil za odslužene krave. ''Kupili bi kravo, ki je bila namenjena za zakol in plačali ta denar, ki ga kmet dobi od klavnice za staro meso.  Če ima krava svobodo in hrano, ter jo rešimo,  lahko spet daje mleko  in bi tam lahko umrla naravne smrti.  Glavno načelo, ki mu sledimo, je nenasilje. Tega bi moral  spoštovati vsak človek.''

Avtor Andreja Paljavec za članek v Naši Ženi.

KOCBEK

KOCBEK

Začelo se je davnega leta 1929, ko sta se moj ded Alojz Kocbek in babica Antonija odločila za proizvodnjo najkvalitetnejših olj. Znanje in izkušnje sta prenašala na svojega sina, mojega očeta Antona, le ta pa na mene. Jaz tako predstavljam že tretjo generacijo v družini Kocbek. Želim nadaljevati tradicijo svojega deda in očeta, ter tako ohraniti dobro ime in vrhunsko kakovost.

Gorazd Kocbek

Zgodovina

Bilo je leta 1929. Alojz Kocbek je kupil posestvo in se začel ukvarjati z mlinarstvom in kasneje še z oljarstvom. Svoje znanje in izkušnje je prenašal iz roda v rod, vsaka generacija pa je dodala nekaj svojega. Tako vam danes lahko nudimo najbolj čista in naravna olja iz izbranih semen, ki so dozorela na poljih še neokrnjene narave v severovzhodnem delu Slovenije.

Kako pridelujemo olja?

Olja proizvajamo iz izbranih in prečiščenih semen z najmanj 98% čistočo, po naravnem postopku, brez kakršnihkoli dodatkov (barvil, antioksidantov..).

Naša posebnost so hladno stiskana olja, predvsem hladno stiskano bučno olje. Od leta 1994 se namreč kot edini ukvarjamo s hladnim stiskanjem, kjer pa se semena ne obdelujejo (meljejo, pražijo in stiskajo), temveč se s posebno stiskalnico iz semen direktno iztisne olje. Pri tem postopku je max. temperatura obdelave 40° C in tako dobimo popolnoma naravno olje, ki je po vonju barvi in okusu skoraj identično semenu. Ta olja so zelo blaga in v sebi ohranijo tudi vse vitamine in minerale, ki pa so zelo pomembni za naš organizem.

Zavezani smo najvišji kakovosti

Z najstarejšo tradicijo, znanjem in izkušnjami, nudimo vsem kupcem najkvalitetnejša in edinstvena nerafinirana olja.

KRUCEFIX

 

KUNEJ

KUNEJ

Kdo smo?

Na domačiji smo tri generacije. Moj ded, Anton Kunej še vedno aktivno spremlja dogajanje na kmetiji. Trta je bila vse življenje njegova velika ljubezen. Trto je še bolj intenzivno preučeval moj oče, Lojze. Kot pionir je v Bizeljsko-sremiški okoliš vpeljal veliko novih sort in na ta način obogatil sortni izbor. V Brestanici je zgradil vinsko klet s kapaciteto večje proizvodnje. Moje ime je Aleš in sem predstavnik tretje generacije. Po vrnitvi iz študija vinarstva v Franciji sem prevzel kmetijo. Skupaj z ženo Emanuelo, Portugalko, se lotevava novih izzivov. Prvi izziv je vinogradništvo, drugi pa čokolada.

Zgodovina

V Hiši trte, vina in čokolade izhajamo iz družinske tradicije vinogradništva in vinarstva, ki sega v konec 19. stoletja. Od takrat se je znanje o vinu nepretrgano prenašalo iz očeta na sina skozi pet generacij.

Hiša trte

Trenutno obdelujemo dobrih 5 hektarjev vinogradov, dodatne 3 hektarje pa imamo v obnovi. Grozdje predelamo v vino v moderni vinski kleti v Brestanici. Naš sortni izbor je nadvse bogat. Ob belih sort pridelujemo sauvignon, chardonnay, laški rizling, rumeni muškat, od rdečih pa modro frankinjo, modri pinot, zweigelt in žametno črnino. Iz teh sort pridelujemo tako sortna vina kot zvrsti kakovostnega in vrhunskega razreda.

Hiša čokolade

V letu 2013 se proizvodnji trt in vina pridružuje še izdelava čokoladnih izdelkov. Čokoladne dobrote smo začeli izdelovati po navdihu dediščine rajhenburških trapistov.

Trapisti so bili strog kontemplativen red. Pridelovali so vino in izdelovali čokolado, čokoladne bonbone in likerje, ki so jih prodajali po vsej Evropi. Njihove izdelke je kupoval tudi dunajski cesarski dvor. Cesar Franc Jožef je trapistom podelil priznanje za njihove izdelke IMPERIAL, ki je postal blagovna znamka, lev pa zaščitni znak njihovih proizvodov.

Prevzeli smo odgovornost oživitve znanje trapistov in čokolade Imperial. Proizvodnja čokoladnih izdelkov poteka v neposredni bližini prenovljenega gradu Rajhenburg.

Čokoladno vino - poroka vina in čokolade

Oživili smo idejo, da vino in čokolado združimo v eno. Za osnovo smo vzeli kakovostno temno rdeče vino iz unikatnega sortnega izbora in odlično temno čokolado. Nastala je harmonična kombinacija bogatega in polnega okusa na videz nezdružljivih sestavin. Tako vinarstvo kot izdelava čokolade sta del trapistovske dediščine, ki je pomembno zaznamovala kraj Brestanico, nekoč Rajhenburg.Vrh obrazcaDno obrazca

LISJAK

LISJAK

Kdo smo?

Oljarno Lisjak sta leta 1992 ustanovila najina starša Gigliola in Franko. Z bratom sva bila takrat stara 9 in 8 let. Delo v oljarni sva opazovala z velikim zanimanjem in v nama je rasla želja, da bova iz družinske zgodbe nekoč naredila nekaj še večjega. Danes se za to trudiva in skupaj ohranjava družinsko tradicijo. Blagovna znamka Lisjak ekstra deviško oljčno olje je tako z njunim žarom nastala leta 1993. Gregor in Matej

Zgodovina

Naša zgodba sega več kot tisoč let v zgodovino, ko so naši predniki začeli pridelovati oljčno olje za osebno uporabo. Pravzaprav so nekatere naše oljke starejša od tristo let. V stoletjih so se izkušnje in tradicija prenašale iz roda v rod…vse do današnjih dni.

Naša oljarna in zagotavljanje kvalitete
Naša oljarna se nahaja sredi čudovite pokrajine med oljčnimi nasadi in vinogradi koprskega zaledja. Vseskozi smo predani najvišji kvaliteti in takšni so tudi naši izdelki.

Kaj vam ponujamo?

Ponujamo vam ekološko pridelano ekstra deviško oljčno olje najvišje kvalitete različnih sort.

LUCIFER

LUCIFER

Kdo smo?

Zgodba o Lucifer Chocolate se je začela z veliko ljubeznijo do čokolade in želje po ustvarjalnosti. Začetki blagovne znamke Lucifer Chocolate segajo v leto 2007. Ideja o čokoladi je zrasla iz kuharskih spretnosti ter igranja s čokolado in sladicami, ki jih je doma za družino izdeloval Lučo. Kupili smo majhno napravo za oblivanje pralin, kjer smo ustvarjali mešanice okusov in uresničili prve čokoladne sanje.

V kaj smo prepričani in čemu smo 100% predani?

Popolnoma smo predani najvišji kvaliteti. Vsi izdelki Lucifer Chocolate so ročno izdelani, oblikovani s spretnostjo in z občutkom, kar se izraža v originalnosti oblik in okusov. Kakavova zrna prihajajo iz daljnih dežel ob ekvatorju, kjer rastejo najboljše vrste kakavovca. V kombinaciji z vrhunskimi okusi in dodanimi sestavinami s celega sveta so izdelki Lucifer Chocolate užitek, ki si ga boste zaželeli znova. Vsi izdelki se zaviti v elegantno embalažo, ki ohrani njihovo svežino in kakovost.

Naša vizija

Tudi v prihodnosti želimo navduševati in presenečati z vrhunskimi čokoladnimi izdelki in ker naša ustvarjalnost skoraj nima meja, se bomo trudili, da vam bomo lahko vedno ponudili nekaj novega in slastnega.

MELLITUS AURUM MEDENO ZLATO

MELLITUS AURUM MEDENO ZLATO

Kdo smo?

Moje ime je Leon Rozman in sem ustanovitelj podjetja, ki izdeluje izdelke Medeno zlato oziroma Mellitus aurum. Naša vizija je bila že od samega začetka izdelati edinstvene izdelke za edinstvene priložnosti. Kolekcija Mellitus aurum - Medeno zlato združuje unikatne izdelke, primerne predvsem za poslovna darila ali pa osebna obdarovanja, kadar želimo najdražje še posebej izvirno in razkošno obdariti. Z medeno čokoladnimi izdelki z zlatim pridihom drage osebe presenetite in jim tako pokažete, da vam resnično pomenijo največ. 

Od ideje do izdelka

Namen razvoja kolekcije je bil v enem izdelku združiti sestavine, ki so skozi celotno zgodovino zasedale prav posebno mesto na lestvici človekovih materialnih potreb. Čokolada, med in zlato se odlično spajajo v celoto, skrbno zapakirano v embalaži, katera ji doda pridih pomembnosti in estetske dovršenosti.

Izdelki niso le prestižni in estetsko privlačni ampak nam sestavine, spojene v dobro premišljenih kombinacijah, ob vsakem zaužitju pričarajo pravo eksplozijo okusov.

Omeniti velja tudi dejstvo, da so darilni paketi formirani tako, da ima vsak od njih tudi svoj specifičen terapevtski namen.

Prvovrstno estetsko in gurmansko doživetje

Pri razvoju izdelkov, smo bili pozorni na skladnost okusov, barvno skladnost, estetiko in prestižnost. Celotna linija je tako sestavljena iz skrbno izbranih in visoko kakovostnih sestavin, ki pričarajo unikatno vizualno in gurmansko izkušnjo.

PASSERO

PASSERO

Kdo smo?

Družina Lipič Passero z dušo in srcem živi s Prekmurjem, kjer je doma gostoljubje, iskrena domačnost in toplina. Pravzaprav na posestvu živimo in si stojimo ob strani kar tri družine. Tu pobiramo darove prekmurske zemlje, jih predelujemo v okusne jedi in smo neposreden del vsake zgodbe posameznega izdelka.

Kje stoji naša domačija?

Pod našim vinogradom se začenja prekmurska ravnica. Malo naprej čez polja stoji domačija Passero in vas Tešanovci. Z roba krajinskega parka Goričko, kjer se nahajamo, lahko s pogledom objamemo celo Prekmurje.

S ponosom in veseljem vam ponujamo…

dobrote prekmurske zemlje: sokove, bučno olje, namaze in marmelade, žganjice in pogosto nagrajena vina. Vedno pa se najde še kaj novega, saj se trudimo, da tradicijo povezujemo z utripom časa. Vsi naši izdelki so domače pridelave in narejeni po preizkušenih družinskih receptih, ki so naš ponos in navdih za kulinarično ustvarjanje.

Čemu smo predani?

Vsaka zgodba je stara kot človeštvo- tradicija je navdih in izhodišče za vse novo. Verjamemo, da lahko le s svojo zgodbo obogatimo svet in z veseljem delimo kulinarične radosti Prekmurja.

Vinotoč Passero

Sonce najprej obsije Slovenijo na južnem pobočju krajinskega parka Goričko, kjer se nahajajo naši vinogradi. Tu smo na ugodnih tleh pred petdesetimi leti zasadili trte laškega in renskega rizlinga, traminca, chardonnaya in sauvignona, pa sivega in modrega pinota. Skupaj z grozdjem smo sčasoma dozoreli v dobre vinarje. S terase našega vinotoča je mogoče vdihniti celotno Prekmurje.

Podeželska čokoladnica

Čokoladnica bogati našo domačijo z novo zgodbo, ki se začne nekako takole: nekoč, nedavno tega, je mladi gospodar Tomaž za svojo ljubljeno Jasmino ustvaril slastne čokoladne poljube. Z veliko domišljije in predanosti so tako začele nastajati nove čokoladne zamisli.

S svojo igrivostjo in ustvarjalnostjo smo stare, preizkušene recepte naše hiše preoblekli v nova oblačila. Pri tem je naše vodilo: 'misli globalno, deluj lokalno' oziroma kot radi rečemo 'misli čokoladno, okusi lokalno' . Najboljši dokaz za to je v čokolado oblečena gibanica, pa tudi naša vina oblita s čokolado in seveda buče, ki jeseni okrasijo prekmurske ravnice in jih nato zaokroži čokoladni preliv.

ŠILI TESTENINE

ŠILI TESTENINE

Kdo smo?

Naša zgodba sega nekaj let nazaj. Vsi v družini smo imeli radi testenine, vendar smo jih kot marsikdo med nami jemali zgolj kot hitro pripravljen obrok. Nato smo se nekega dne družinsko potepali po Italiji. Ko nas je premagala lakota, smo zavili v prvo restavracijo in seveda naročili testenine. Bile so drugačne, kot smo jih bili vajeni jesti doma. Drugačna omaka, okus, videz in dekoracija na krožniku. Prava italijanska pasta. Takoj so mi v oči padle testenine različnih barv in oblik, z različnimi okusi.
Takrat mi je na misel prvič padla ideja, da bi se sam naučil izdelovati prave domače testenine. Morda pa le, nekoč…?

Naši začetki

Tako smo prišli do ideje, da bi zgodbo o testeninah poskusili napisati tudi pri nas doma v Sloveniji. Začeli smo brez znanja, strojev, literature. Imeli pa smo zelo veliko veselja in zanosa. Kupili smo prvi strojček za izdelovanje testenin. Takrat smo tudi ugotovili, da osnova za prave testenine ni bela moka, temveč durum pšenični zdrob, ki prvi prihaja izpod mlinskih koles. Tako je durum zdrob postal tudi naša osnova za izdelovanje. Zaprl sem se v delavnico in teden dni preizkušal vse možne načine izdelovanja testenin. Uspelo je v 16. poskusu. Sem se pa takrat veliko naučil, predvsem o sušenju in o samem pristopu priprave testa ter izdelave. Prve izdelke smo razdelili  znancem in prijateljem in vsi so bili navdušeni! To nam je dalo nov zagon, zato smo z delom nadaljevali in nadgradili ponudbo še z drugimi okusi. V tretjem letu smo prodali dobrih 1000 kg testenin in preskočili prvi mejnik. Dobili smo potrditev, da delamo dobro, saj se stare stranke vračajo in prihajajo nove.

Kdo je ekipa Šili testenin?

Izdelava naših testenin je povsem družinska zgodba. V samo izdelavo smo vključeni vsi v naši družini. Žena Barbara, hči Urška, sin Matevž in jaz, Gregor.

Kako izdelujemo testenine?

Testenine se delajo po domačem postopku. Vsaka testenina, ki gre skozi stroj in roke, se skrbno pregleda, se nato položi na sito in da se naravno suši. Ne uporabljamo pripomočkov za hitro sušenje. Skozi proces sušenja spremljamo vonj domačnosti in to je tudi tisto sušenje, ki da testeninam pravo obliko. Nato vse testenine ročno spakiramo in jih opremimo z nalepko ArtCraft Slovenija, ki kupcu zagotavlja, da gre resnično za naravni in domač proizvod.  

Domače in butično

Svoje znanje vseskozi dopolnjujemo in vedno radi prisluhnemo našim kupcem, ki radi povedo, da so naše testenine zares dobre, polnega okusa in kar je najpomembnejše, čisto domače. Tako izdelane testenine so zdrava hrana! Naši izdelki ne vsebujejo GSO, barvil, konzervansov in ostalih dodatkov. Imamo butično izdelavo in tako bo tudi ostalo. Bolj kot količina izdelanih testenin, nam je predvsem pomembna njihova kvaliteta.

Naj bo »Al dente«!

KIKRCA

KIKRCA

Kdo smo?

Naša kmetija leži v vasici Nozno, pod Korado (najvišjim vrhom v Goriških brdih). Na kmetiji je sadovnjak, oljčni nasad in zeliščni vrt. Najprej smo našo dejavnost opravljali kot hobi, kasneje pa smo se podali na poslovno pot…

Pri delu na kmetiji sodelujemo cela družina, jaz, Nuša Matuc, pa sem tudi uradno nosilka dejavnosti na kmetiji. Študirala sem živilsko tehnologijo, trenutno pa sem "novopečena" mamica, ki je videla priložnost v tem, da nadaljuje, kar sta začela starša - pridelavo in predelavo sadja in zelišč.

Družinska kulinarika

Smo družina, ki uživa v kulinariki, radi ustvarjamo nove jedi, nove okuse... ''Mama spet čara'' smo rekli otroci, ko se je na mizi znašla  juha iz marjetic ali krompir z rožami regrata in počasi, postopoma smo začeli vsi »čarati«, vsak s svojo palčko....Kuhamo domače marmelade in džeme čarobnih okusov, sušimo sadje in nabiramo zelišča. Za vse si vzamemo čas, skrbno čuvamo drevesa v sadovnjaku, nabiramo zrele sadeže, pazljivo sušimo sadje in zelišča.

Ljubezen in skrb v naših izdelkih

Na kakovost naših izdelkov kažejo tudi številna zlata priznanja in znaki kakovosti, ki jih prejemamo že deset let  na Dobrotah Slovenskih kmetij na Ptuju. Naši izdelki so 100% ročno izdelani iz sadja in zelišč. Lani smo začeli tudi z biodinamično metodo kmetovanja. Vsak izdelek je poseben in drugačen, vsi so ročno pakirani in primerni za darilo za ljudi, ki vam kaj pomenijo.

Dobro…zelo dobro…Kikrca

V starem narečju Goriških brd kikrca pomeni skodelico, Puhna Kikrca pa pomeni skodelico polno nečesa – najboljšega kar nam daje narava, mi pa to ročno predelano ponujamo vam.

 

 


Kaj drugi pravijo o nas
 • Na stičišču Alp, Mediterana, Panonske nižine in Balkana 

  odlične slovenske hiše ustvarjajo izvirna živila, jedi in pijače. 

  Različnost naravnih okusov sooblikuje gastronomsko 

  razpoznavnost Slovenije, prispeva k prizadevanjem 

  za zdravo prehranjevanje in vzdržni razvoj. 

  Izdelki s tržno znamko »Domače, domače« so 

  opredmetenje slogana »okusiti Slovenijo«! 

   

  Prof. dr. Janez Bogataj

 • Janez Bratovž

  ''V svoji kuhinji uporabljam sestavine slovenskega porekla vedno, ko je to mogoče, saj menim, da je njihova kakovost resnično vrhunska. Na spletni strani Domače, domače lahko najdete nekatere izmed unikatnih slovenskih gurmanskih izdelkov, ki so avtohtoni, ne boste jih našli nikjer drugje na svetu in jih tudi sam uporabljam v svojih receptih.''

  Janez Bratovž, restavracija JB

  Po oceni ''San Pelegrino'' je restavracija JB ena izmed 50 najboljših restavracij na svetu.

  Daily Meal je uvrstil restavracijo JB na 10. mesto na seznamu najboljših restavracij v Evropi.